Saturday, December 7, 2013

Mengapa WANITA Sangat Istimewa

Mengapa wanita sangat istimewa? 

Apabila kita bercakap tentang wanita, pelbagai kisah boleh dikongsikan bersama. Diantaranya adalah seperti kisah para isteri Rasulullah S.A.W, Masitah, Sumaiyyah , Nusaibah dan banyak lagi. Kali ini penulis ingin kongsikan situasi dibawah ini untuk kebaikan bersama. Selamat membaca!! 


Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."
Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap.


Susun pinggan kat rak, lap dapur, terpercik kena sambal masa masak tadi, check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu. Memang dah kering pun flusk ni, jerang la air, sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong, salin la gula, check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok, nasib baik ade lagi...ishh...ni lauk bila ni, semalam, dah beku dah...basuh la kejap...


Masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kain lap je lah...
tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle.


Baru teringat tak solat lagi...on da way nak masuk bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check...baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsema...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak..telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle...

Ternampak pulak beg g keje...emm..besok nak pakai beg polo coklat lah, asyik-asyik pakai beg hitam ni je...salin jap barang-barang letak dalam beg coklat...cek semua 6 poket beg, takut la tertinggal apa-apa ..leceh pulak..selalu nya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rase nya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...

Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."...."..yelah nak tido la ni..nak sembahyang jap..."

Masuk toilet..buat apa-apa yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu..adoi!! gosok gigi... sembahyang...pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni...
nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu...

Buka almari...emmm...pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...

La, kenapa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...pergi dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok-elok... kemaskan baju yang bergantungan...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle

Terdengar suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh...pokok aku dah nak mati ni ha.... lupa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang-senang je mat indon masuk rumah aku...bukak lampu luar..

Mainan ni bersepah-sepah pulak...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyaknya ...sampai bawah meja makan pun ade...adoi....ok dah ...

Ok, dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..kenapa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tidur k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...good nite..sweet dreams...



Aaahh...sedap nya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting..
ahh...boring...panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedap nya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,...mohon keberkatan dari Mu Tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...cerita pun tak best malam ni, bola pun takde..."...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....

Jadi? Setiap wanita mempunyai keunikan mereka tersendiri. Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah...setiap wanita adalah istemewa dengan cara mereka sendiri. Jadi, hormat dah hargailah mereka untuk keperibadian dan kebolehan mereka berdikari. 



WANITA HIASAN DUNIA - SEINDAH HIASAN ADALAH WANITA SOLEHAH....

~chow~

No comments:

Post a Comment